Hátfájás

Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Hátfájás megelőzése

Hátfájás legjobb ellenszere a rendszeres testmozgás

A hátfájás megelőzésének leghathatósabb eszköze a rendszeres testmozgás. A szabadtéri sporttevékenységek, pl. az úszás, a gyaloglás fokozza az általános jó közérzetet, csökkenti az elhízást és növeli az erőnlétet is. A has-, far- és hátizmok külön erősítő és nyújtó gyakorlataival a gerinc stabilitása fejleszthető, és a gerincet párnaszerűen védő porckorongok, továbbá a csigolyákat rögzítő szalagok feszülése csökkenthető.

A medence-emelő és a hasizom gyakorlatokkal az izmok erősíthetők. Nyújtó gyakorlatokként az ülő helyzetben történő lábnyújtás, a térdfelhúzás, csípő- és combnyújtó gyakorlatok végezhetőek. Mivel ez utóbbiak egyesekben a háti fájdalmat fokozhatják, óvatosan végzendők. Általános szabályként elfogadható, hogy minden feladat, amely a fájdalmat kiváltja vagy azt fokozza, azonnal abbahagyandó. A gyakorlatokat addig jó végezni, amíg az izmok enyhén kifáradnak. Minden gyakorlat kivitelezése közben vegyünk levegőt. Súlyok emelésekor a derék sérülése derékmerevítő övvel megelőzhető. A hátfájásra panaszkodó betegek a gyakorlatok elkezdése előtt kérjék ki orvosuk tanácsát.

A testmozgással a csontsűrűség és a kívánatos testsúly is fenntartható. Sportolással így a hátfájás kialakulásához vezető két tényező - a csontritkulás és az elhízás - kockázata is csökkenthető.

Hátfájás Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvosA helyes testtartás állás és ülés közben csökkenti a hát terhelését, a görnyedés kerülendő. Egyes székeknek a magasságát be lehet úgy állítani, hogy a talp enyhe térdhajlítás mellett teljes felületével a földön legyen, és a derék laposan nekifeküdjön a széktámlának. Amennyiben a szék nem támasztja meg az ágyékot, a derék mögé párnát helyezhetünk. Tanácsos ülés közben a lábakat a földön tartani és nem keresztbe tenni. A hosszú ideig tartó ülés vagy állás kerülendő, amennyiben mégsem kerülhető el, gyakori helyzetváltoztatással csökkenthető a hát igénybevétele.

Ajánlatos kényelmes helyzetben, kemény matracon aludni. Az oldalukon alvó személyek használhatnak párnát a derekuk és a fejük alá, a hátukon alvók pedig a térdüket polcolhatják fel vele. A fej alatti párnák ne hajlítsák túlságosan előre a fejet.

A hátsérülés megakadályozható a megfelelő emelési technikával. A térdeket oly mértékben kell behajlítani, hogy a karok a felemelendő tárggyal egy szintbe kerüljenek. Az emelést a lábakkal, és nem derékból kell végezni. Egy tárgy fej fölé emelése növeli a hát és derék sérülésének az esélyét. A súlyos tárgyakat testközelben emeljük fel. A dohányzás elhagyása szintén ajánlott.

A hátfájás elkerülésére, a fájdalom csillapítására próbáljunk megszabadulni esetleges túlsúlyunktól. Tartsuk meg jó erőnlétünket, ne fárasszuk agyon magunkat, ennek következménye is lehet a rossz testtartás. Ne kezdjünk azonnali szigorú tornába, mert az is árthat. Ha lépcsőn megyünk fölfelé, egyenes legyen a hátunk. A séta és az úszás sokat segíthet a megelőzésben.

A hátfájás orvosi kezelése

A hátfájás a legtöbb esetben magától elmúlik, ha testünket megfelelő módon és ideig pihentetjük. Mozogva, járkálva tovább tart a gyógyulás. Ha a hátfájás nem múlik el, vegyük be szokásos fájdalomcsillapítónkat. Reumatológus orvossal kell konzultálni minden esetben, s ha megállapította a hátfájás okát, elkezdődhet annak megszüntetése.

Hátfájás - Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvosA reumatológus szakorvos a beteget kikérdezi és megvizsgálja, hogy kiderítse a hátfájás okát. Néhány esetben speciális vizsgálatokra van szükség, mint amilyen a gerincröntgen, vérvizsgálat vagy a hát computer tomográfiai (CT) vagy MR vizsgálata. A hátfájás oka szerint különböző kezelési lehetőségek állnak az orvos rendelkezésére. Fizioterápiát rendelhet a hátizomzat erősítésére, adott esetben rövidtávú ágynyugalmat a a túlterhelt gerincoszlop védelmére. Gyógyszerek a fájdalom csillapítására vagy a feszült izomzat lazítására is a terápia részét képezhetik. Bizonyos esetekben kórházi tartózkodás is szükséges a hátfájás kivizsgálására és kezelésére.

Az izomrándulás néhány nap alatt javulni fog. A megrándult izmok és ínszalagok körülbelül egy hét alatt jönnek rendbe. A hátfájás olykor gyógyszeresen kezelhető, máskor a gerincet húzás alatt mozdulatlanná kell tenni. A hátat kezelhetjük masszázzsal, tornával, nyújtással, de előírhatják a hátgerinc teljes rögzítését is. 

hátfájás, derékfájás, gyógytorna, gyógymasszázs, lézerterápia, reumatológus magánrendelés, Budapest, Dr. Podlovics Ágota

Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja
² 1111 Budapest Kruspér u. 5-7. fszt.4. ² Tel: 20/970-5353 ² e-mail: reumadoktor@gmail.com ²
Dr. Eszes István © 2020 NyitólapTünetek KezelésReuma szakrendelésKapcsolatLinkek

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image